George Kabel: introductie filosofie

Algemene informatie

In 1991 begon ik met de studie Wijsbegeerte aan de universiteit van Tilburg. Later volgde ik ook colleges aan de universiteit van Nijmegen. In 1998 studeerde ik aan de UVT af op het onderwerp 'bestaansesthetiek' in de visie van Michel Foucault. Aansluitend volgde ik een verkorte lerarenopleiding Unilo in Nijmegen.

Filosofie is in het algemeen gesproken een kritisch en systematisch nadenken over kwesties die betrekking hebben op de kwaliteit van het menselijk bestaan. Het instrument hier is ons denkvermogen. Ik vind filosofie in die zin een boeiend vak. Het leert me op een andere wijze denken over wie we zijn, over de maatschappij, de geschiedenis, het goede, het ware en het schone. Het leert me ook beter inzicht te krijgen in bepaalde sociaal/psychologische problemen. Tijdens de studie is veel aandacht geweest voor vaardigheden als het ordenen van gedachten, helder redeneren, juist argumenteren en het bewust worden van verborgen vooronderstellingen en uitgangspunten. Filosofie heeft mij ook geleerd om vragen, problemen of opvattingen van derden vanuit andere, verschillende perspectieven te benaderen waardoor ik deze beter kan analyseren.

Filosofie betekent voor mij het loslaten van starre denkpatronen, ontwarren van ‘denkknopen’ en een ruimer leren denken. Door het verleggen van de grenzen van mijn denken vergroot ik mijn vrijheid, creativiteit en levenslust.

Vanaf 1999 doceerde ik op freelance basis een aantal filosofiecursussen op verschillende revalidatiecentra, volksuniversiteiten en aan particulieren. Tevens verzorgde ik lezingen over verschillende filosofische onderwerpen waaronder ethiek, esthetica en het belang van filosofie voor de revalidatiepraktijk. Tevens gaf ik workshops over kunst en over literatuur.

In onderstaand overzicht zijn de filosofiecursussen te vinden die ik momenteel kan aanbieden. Deze worden aan kleine groepen (maximaal 10 deelnemers) gegeven.
Op verzoek en in overleg zijn ook lezingen, workshops of cursussen met een ander thema/inhoud mogelijk.
cursussen kunnen worden verzorgd binnen bestaande instellingen of op een nader te bepalen locatie.
Voor deelname is geen filosofische voorkennis vereist. De cursussen zijn voor een breed publiek toegankelijk door de theorie eenvoudig en beknopt te houden en af te wisselen met opdrachten en discussie met de deelnemers.
Het aantal bijeenkomsten per cursus en de duur per bijeenkomst kan in overleg worden bepaald. Het cursusmateriaal bestaat in het algemeen uit een door de docent samengestelde reader. Soms wordt gebruik gemaakt van in de handel verkrijgbare lectuur.
De kosten van de cursussen worden in overleg bepaald.

Overzicht cursussen