George Kabel: filosofiecursussen

Kunstfilosofie, een inleiding

Van oudsher hebben filosofen en kunstenaars fundamentele vragen gesteld bij het fenomeen kunst. Hun gedachten zijn tot op de dag van vandaag van invloed op de kunstontwikkeling en kunstbeschouwing.

Kunstfilosofie wil diepzinnig, kritisch maar ook creatief nadenken over de betekenis, het scheppen, het ervaren en beoordelen van kunst. Daarbij is de aandacht gericht op de relaties tussen kunstenaar, kunstwerk, beschouwer en maatschappij.

Het doel van deze cursus is om de deelnemer kennis te laten nemen van de belangrijke vraagstukken in de kunstfilosofie en van de ideeën van toonaangevende filosofen en van kunstenaars.

Beoogd wordt, dat de deelnemer na afloop van de cursus in staat is om filosofische aspecten te herkennen en toe te passen in beschouwingen, discussies en recensies met betrekking tot kunst. Voorts kan de cursus een bijdrage zijn in de ontwikkeling van een eigen, persoonlijke (filosofische) houding ten aanzien van kunstcreatie en kunstwaardering.

Het uitgangspunt van de cursus is de kernvraag 'wat is kunst'.
In historisch perspec­tief, vanaf de Griekse oudheid tot heden, worden de verschillende filosofische antwoorden en reacties hierop behandeld.
Daarbij zullen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

Er zal aandacht besteed worden aan het gedachtengoed van bekende filosofen (onder andere Plato, Kant, Hegel, Nietzsche, Adorno, Lyotard, Baudrillard) en van kunstenaars (Kosuth, Kandinsky, Schönberg, Newman en anderen).